söndag 11 augusti 2013

Bland dockor och gosedjur

Jag får en känsla av att svenska barnboksförfattare, i högre grad än andra länders författare, försöker skapa pek- och bilderböcker som ligger nära barnens vardag. För att ett barn ska förstå sin omvärld så börjar de att utforska den. Först sker det genom att använda kroppen och dess sinnen. De vet hur klossen smakar innan de vet vilken färg den har. Vid nästa steg i utforskandet tar de hjälp av sina leksaker. Fantasi och verklighet blandas ihop, på de mest underbara sätt.
Det finns en mängd bra pek- och bilderböcker som handlar om, och fantiserar kring, barnens leksaker.

Barnens första bibliotek, del 2: Böcker om leksaker

Det finns flera utmärkta pekböcker i den här "genren". Jag har valt ut två, "Hitta på!" av Anna-Clara Tidholm och "Max dockvagn" av Barbro Lindgren och Eva Eriksson.


Barbro Lindgren har i böckerna om Max lyckats göra pekböcker med handling. Max dockvagn är min favorit eftersom den har en mysig "knorr" på slutet. Max kör nallen, vovven, bollen, bilen och kakan i dockvagnen. En efter en av leksakerna trillar ur och vovven hämtar upp dem. Men när kakan ramlar ur vagnen och vovven hämtar den, så försvinner kakan. Boken är illustrerad av Eva Eriksson och utgiven av förlaget Rabén & Sjögren.

En av de första böcker jag läste för vår son var Hitta på! av Anna-Clara Tidholm från Alfabeta Bokförlag.

I den lyckas författaren knyta ihop en historia som berör många olika sorters leksaker. Det regnar ute och barnet måste hitta på en inomhuslek. Det blir många lekar med de olika leksakerna. Nallen bjuder på fika med kakor. Lilla hunden åker på tåg och apan bygger ett bygge. Men vad händer med bollen ...

En klassisk bok måste in på listan, nämligen Den ståndaktige tennsoldaten av H.C. Andersen. Bilden visar den lättlästa versionen av boken, som är återberättad av Jörn Jensen. Den är utgiven av Bonniers förlag.


Historien är välbekant. Den handlar om den enbente tennsoldaten som förälskar sig i balettdansösen men dessvärre drabbas av olycksaliga öden. Det här är dessutom en bok med ett tragiskt slut (kanske därför som vissa läsare inte är så förtjusta i den), då soldaten och dansösen hamnar i kakelugnen.

Den fjärde boken Fia och djuren av Catarina Kruusval, utgiven av förlaget Eriksson & Lindgren, handlar om Fia och hennes gosedjur.


Den här boken minns vår son i detalj även om det är ett par år sedan jag läste den för honom. Fia tar med sig sina gosedjur på utflykt. Det är en underbar historia med underbara bilder och med stor dramatik. Händelsen när två av djuren trillar ner i ett hål och deras rop på hjälp inte uppfattas av de andra, är bilderboksdramatik på högsta nivå. När jag frågade Ryan (vår son) om boken idag, så kom han både ihåg vilka djur som föll i gropen och namnet på igelkotten (Igge Pigge). Det säger en hel del om den här bokens förtjänster.

Svaren på hattutmaningen

Här får ni svaren på bildfrågan om hattar. Det går säkert att komma på fler karaktärer som passar ihop med de olika huvudbonaderna, men det var de här som jag tänkte på.
Rad 1, Skalman - Karl-Alfred - Pinocchio
Rad 2, Kapten Krok - Anne på Grönkulla - Willy Wonka
Rad 3, Aladdin - Woody Pride - Zorro
Rad 4, Gandalf - Meg (Häxan i Meg & Mog) - Snusmumriken


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar