söndag 11 augusti 2013

Idag startar World Cup

128 schackspelare startar i dag jakten på de två åtråvärda platserna till nästa års kandidatturnering. De högst seedade är:
  1. Levon Aronian, Armenien
  2. Fabiano Caruana, Italien
  3. Vladimir Kramnik, Ryssland
  4. Alexander Grischuk, Ryssland
  5. Sergej Karjakin, Ryssland
  6. Hikaru Nakamura, USA
  7. Boris Gelfand, Israel
  8. Gata Kamsky, USA
Turneringen spelas i knockout-format. I varje enskild match spelas först två långpartier med vardera färg. Om resultatet blir 1-1 så övergår matchen till 25-minuterspartier. Om det åter igen blir 1-1 så får spelarna spela två 10-minuterspartier. Därefter kan det bli två stycken 5-minuterspartier. Går det inte att skilja spelarna åt efter dessa fyra steg (8 partier) så återstår ett Armageddon-parti, vit får 5 minuter och svart får fyra minuter, i vilket vit måste vinna annars går svartspelaren vidare.

Det finns flera intressanta spelare i turneringen, dock ingen svensk. Vi får hålla tummarna för de norska spelarna: Jon Ludvig Hammer, Simen Agdestein, Leif Erlend Johannessen och Torbjörn Ringdal Hansen.
Men rimligtvis får de svårt att gå långt i turneringen. Vinnaren av Politiken Cup, Parimarjan Negi från Indien, finns med.

De unga

Jag tycker det ska bli intressant att följa de yngre talangerna och se om de kan hålla nerverna under kontroll. Jag tänker då främst på Anish Giri, Nederländerna, Wesley So, Filippinerna, Parimarjan Negi såklart, Illya Nyzhnyk, Ukraina (född 1996), Ray Robson, USA och Alexander Ipatov, Turkiet. En av de häftigaste duellerna i första omgången är just mötet mellan Wesley So och Alexander Ipatov, där jag tror på skräll (se mina tips nedan).

I World Cup 2011 segrade den sympatiske ryssen Peter Svidler efter att ha besegrat landsmannen Alexander Grischuk i finalen.

Till min lilla tipstävling har jag inte fått in så många förslag, men här följer mina chansartade idéer. Du har en timme på dig att skicka tipsförslag till bookrooka1@gmail.com

Duell 1: Wesley So, Filippinerna - Alexander Ipatov, Turkiet
Här tror jag vi kan få en överraskning. Wesley har spelat lite mer sparsamt på sistone och Ipatov är ambitiös (men ibland går han över gränsen). Mitt tips: X 2 (Ipatov vidare efter snabbpartier)

Duell 2: Aleksandr Shimanov, Ryssland - Gawain Jones, England
Två rätt jämna spelare, men Shimanov känns mer äregirig. Mitt tips: 1

Duell 3: Jon Ludvig Hammer, Norge - Sergei Movsesian, Armenien
Jon Ludvig får sina fiskar varma. En mycket svår motståndare, och blir det snabbpartier är Jon Ludvig chanslös. Jag tror att matchen får ett snabbt slut. Mitt tips: 2

Duell 4: Alexei Shirov, Lettland - Hou Yifan, Kina
De här båda spelarna möttes i ett intressant parti i Gibraltar Masters 2012. Då vann den lovande kinesiskan. Mitt tips: X 1 (Shirov vidare efter snabbpartier)

Duell 5: Diego Flores, Argentina - Francisco Vallejo Pons, Spanien
Ytterligare en kul duell, den här gången mellan två matadorer. Jag hämtar ofta inspiration till mina öppningar från de latinska spelarna på andra sidan Atlanten. 2011 hade Vallejo Pons problem i rond 1 av World Cup. Mitt tips: 1 (Diego Flores skrällvinner.)

Duell 6: Zbynek Hracek, Tjeckien - Viktor Bologan, Moldavien
Två jämnåriga och rätt jämnstarka spelare, men Bologan är något stabilare. Fast jag tror Hracek har chans. Mitt tips: 1

Duell 7: Constantin Lupulescu, Rumänien - Krishnan Sasikiran, Indien
Även här ganska jämnt på förhand. Sasikiran känns inte som någon man-mot-man-spelare.
Mitt tips: 1 (skräll igen)

Duell 8: Alexej Dreev, Ryssland - Sergei Azarov, Vitryssland
Här tror jag stenhårt på den rutinerade Dreev. Mitt tips: 1

Duell 9: Vladimir Malakhov, Ryssland - Eric Hansen, Kanada
Den unge kanadensaren spelar flera varianter som även jag har på min repertoar, och han har gjort fina framsteg det senaste året. Mitt tips: X 1 (Jag håller tummarna för Hansen, men tror han torskar i snabbpartierna.)

Duell 10: Simen Agdestein, Norge - Etienne Bacrot, Frankrike
Kanske den hetaste duellen i första omgången, en pånyttfödd Agdestein mot talangen Bacrot som inte riktigt nått världseliten. Mitt tips: 2 (Jag skulle så gärna önska att Simen vann, men efter Bacrots insats i Biel så tror jag på honom.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar