lördag 24 augusti 2013

Tänk om jag hade en liten apa

Jag tycker det är bra om föräldrar och förskolepersonal ägnar mycket tid åt rytm- och sånglekar och sjunger barnvisor för barnen. Det är en viktig del i barnens språkutveckling. Jag är verkligen ingen skönsjungande sopran men jag sjunger gärna duett med mina barn. Det finns gott om vissamlingar med inslag av rytm- och sånglekar. Här följer mina fyra favoriter.

Barnens första bibliotek, del 3: Barnvisor

Om ni ska köpa en bok med barnvisor så tycker jag att "Den silvriga barnkammarboken" är det givna förstavalet. Den är utgiven av Bonnier Carlsen förlag och urvalet av visor är gjort av Eva Lundberg och Annika Lundeberg. Det följer med en CD också.

 
Den innehåller 95 visor och har ett brett urval. Den har dessutom roligare illustrationer än värsta konkurrenten, "Min nya skattkammare - Vi äro musikanter", från Natur och Kultur. I boken hittar du många klassiska favoriter: Bä, Bä, vita lamm, Sockerbagaren och Imse vimse spindel, för att nämna tre av dem. Boken har Lennart Hellsings favoriter, sånger från Astrid Lindgrens böcker och kompositioner av Hans Alfredson. Jag vill lyfta fram några personliga favoriter som inte brukar ingå i samlingsvolymer av det här slaget. I "Den silvriga barnkammarboken" hittar du "Brevet från Lillan" av Evert Taube och "Nej, se det snöar" av Felix Körling, men också 60-talisternas käraste vän "John Blund". Men framför allt får boken en guldstjärna för att den innehåller, i mitt tycke, den vackraste barnvisan på svenska "Teddybjörnen Fredriksson" av Lars Berghagen.
 
 
Vill man komplettera familjebiblioteket med ytterligare böcker med barnvisor, så rekommenderar jag "Djurens sångbok", sammanställd av Ingemar Hahne och illustrerad av Tord Nygren. Den är utgiven av Warner/Chappell Music Scandinavia AB. Den innehåller 32 barnvisor som alla handlar om något djur. I anslutning till varje sångtext finns också små faktarutor som berättar något om djuret i visan. Mina favoriter i boken är "Jag är en liten undulat", "Akta dig för krokodilen" och "Tigerjakten". Den sistnämnda utgör en bra träning för barns receptiva minne. Dess ljud- och rörelseschema gör den till en mycket avancerad sånglek.

 
Om Alice Tegnér är drottningen bland barnvisornas kompositörer, så måste väl Gullan Bornemark vara kronprinsessan. Jag är inte lika bekant med melodierna i hennes produktion. Det krävs kunskaper i notskrift för att förstå melodierna i hennes bok "Tut i rutan". Men den har gott om rörelse- och lekförslag till sångerna. Självklart finns hennes guldkorn "Min ponny", "Gubben i lådan" och "Sudda sudda bort din sura min" med i boken. Bilderna i boken är gjorda av David Polfeldt, och boken är utgiven av Air Chrysalis Scandinavia AB.
 
 
Mitt fjärde tips är en bok som utkom i fjol, "Svenska barnvisor" från Bokförlaget Max Ström. Den innehåller 50 visor, i urval av Tina Ahlin. Det är också hon som, med piano- och munspel, framför visorna i ljudspelaren. Illustrationerna i boken är gjorda av Jessica Kurki.
Den här boken är mina barn väldigt förtjusta i. De spelar gärna upp melodierna i ljudspelaren och sjunger med så gott de kan. Jag gillar att sångerna innehåller samtliga verser. I många sångböcker finns exempelvis bara första versen av "Tänk om jag hade en liten apa" med, i den här får du vers två och tre också. Mina och sonens favoriter är: "Okända djur" med Beppe Wolgers underbara text, "Hjulen på bussen", "Vi gå över daggstänkta berg", "O-låten" från "Fem myror är fler än fyra elefanter", "Skala banan" samt redan nämnda "Tänk om jag hade en liten apa".
 
 
Danskutmaningen
 
Jag har inte redovisat svaren till mina frågor om det danska språket. Boktiteln "Strisser, strisser" är dansk översättning av "Polis, polis, potatismos" av Maj Sjöwall och Per Wahlöö. När det gäller barnbokskaraktärerna så är "Peter Plys" danska namnet på "Nalle Puh", och "Peter Pedal" är danskarnas namn på "Nicke Nyfiken".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar