söndag 15 september 2013

Att skriva är att ge liv

Jag håller på att planera för ett projekt kring uppfinningar och uppfinnare, där vetandet från faktaböcker kombineras med skönlitterär läsning. Men jag har lite svårt att hitta bra romaner som passar in i projektet. Ni får gärna ge tips på böcker som handlar om uppfinnare eller säregna uppfinningar. Det går bra med både vuxen- och barnböcker.
 
Kända romaner om uppfinnare och deras "forskning"

Den mest berömda boken i den här smala genren är väl Mary Shelleys skräckroman "Frankenstein". Numera finns det också en serietecknad version för unga läsare. Jag tycker att den är betydligt otäckare än vad originalet är. På svenska är den utgiven av Argasso Bokförlag. Originalmanuset har bearbetats av Jason Cobley. 

En annan intressant bok, som dessutom blivit en utmärkt film, är H.G. Wells "Den osynlige mannen". Den handlar om en känslokall forskare, helt absorberad av sin vetenskap, som uppnår sitt mål, han lyckas göra sig osynlig. Vilken makt kan han inte få över sin omgivning! Men samtidigt kommer han i olöslig konflikt med sina medmänniskor.
 
 
Filmbilden är hämtad från filmtips.org, en filmsajt som är väl värd att besöka, där nya och äldre filmer recenseras.
 
Schackmaskinen
 
Har någon av mina schackvänner läst boken "Schackmaskinen" av Robert Löhr? Den bygger delvis på en verklig historia. Wolfgang von Kempelen är ämbetsman i det habsburgska väldet på Maria Teresias tid. Han uppfinner den s.k. schackturken, en turkiskt klädd docka som sitter på en sorts byrå vid ett schackbräde. Inne i möbeln gömmer sig en dvärg som är en mycket skicklig schackspelare.
Boken har fått ganska bra kritik. Jag hoppas hinna läsa den under hösten, fast just nu finns det bara plats för barn- och ungdomslitteratur på nattduksbordet.
 
Den smarta vägen
 
Ibland är det kul att sätta ihop listor. När jag besökte Tekniska museets webbsajt för att studera deras skolapplikationer (jag rekommenderar deras elevövningar för SMART Boards) så surfade jag också in på deras sidor om viktiga innovationer. Här kommer min lilla lista på betydelsefulla "skriftuppfinningar".
  1. Svarta tavlan (eftersom jag anser att utbildning är den enda vägen som leder bort från världens orättvisor så har tavlan en given förstaplats)
  2. Kulspetspennan (mitt absoluta favoritredskap)
  3. Punktskrift (en genial idé, herr Braille)
  4. Skrivmaskin (vad vore Hemingway utan en sådan)
  5. Post-It (en del människor har fler sådana i sin kalender än de har kronor i plånboken)
Har du någon rolig lista med uppfinningar? Mejla den gärna till bookrooka1@gmail.com.

1 kommentar: